Φίλης και Γενοκτονία των Ποντίων…..

Έκπληξη και αποτροπιασμό προκάλεσαν οι ατυχείς και εμετικές δηλώσεις του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί μη ύπαρξης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Όπως επίσης παλιότερα είχε δηλώσει και ο ανεκδιήγητος πρώην βουλευτής του Σύριζα Νάσος Θεοδωρίδης. Αμφότεροι, σκόπιμα δεν υπολόγισαν την αναγνώριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και την βιβλιογραφία του καθηγητή Κωνσταντίνου  Εμμ. Φωτιάδη με τίτλο: » Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», η οποία βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Βουλής.

Γενοκτονία λοιπόν, σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ καλείται η απόπειρα να εξοντωθεί μία ομάδα και όχι μία τυχαία σύνθεση μεμονωμένων ανθρώπων.

Είναι παραδεκτό ότι  η χρησιμοποίηση της λέξης  «γενοκτονία» είναι ευαίσθητη και και χρήζει πλήρους αιτιολογήσεως για να τεκμηριωθεί  η άποψη αυτή. Συγκεκριμένα, η Σύμβαση για τη Γενοκτονία, του ΟΗΕ ορίζει το έγκλημα της γενοκτονίας ως την «πρόθεση να καταστραφεί, ολικά ή εν μέρει μία εθνική, εθνοτική, θρησκευτική ή φυλετική ομάδα».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Σύμβαση δεν περιλαμβάνει την εξολόθρευση μιας ομάδας εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων των μελών της, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι  ο δικαστής Κάρλος Ροσάνσκι, ο οποίος δίκασε το 2006 στην Αργεντινή, είκοσι τρία χρόνια μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας τους βασανιστές της εκεί χούντας, δήλωσε ότι δε θεωρούσε νομικά τεκμηριωμένη αυτή την εξαίρεση.   Επισημαίνοντας ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο της ιστορίας του ΟΗΕ, ο Ροσάνσκι εξηγούσε ότι στις 11 Δεκεμβρίου 1946, και ως άμεση αντίδραση στο ολοκαύτωμα των Ναζί, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει ένα ψήφισμα που καταδίκαζε ως γενοκτονία κάθε προσπάθεια «να καταστραφούν φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές και άλλες ομάδες ολικά ή εν μέρει».   Η φράση «πολιτικές ομάδες » είχε αφαιρεθεί δύο χρόνια αργότερα από τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία κατ’ απαίτηση του Στάλιν, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά, ότι αν η καταστροφή μίας πολιτικής ομάδας θεωρούνταν γενοκτονία, οι αιματηρές εκκαθαρίσεις και οι μαζικές φυλακίσεις των πολιτικών του αντιπάλων, θα πληρούσαν τα κριτήρια. Καθώς ο Στάλιν υποστηρίχτηκε και από άλλους ηγέτες που επίσης ήθελαν να διατηρούν το δικαίωμα να εξολοθρεύουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, η φράση «πολιτική ομάδα» δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο της Σύμβασης.

Ο δικαστής Ροσάνσκι έγραφε ότι θεωρούσε πως ο αρχικός ορισμός που είχε δώσει ο ΟΗΕ στον όρο «γενοκτονία» ήταν περισσότερο νομικά τεκμηριωμένος, καθώς δεν ήταν αποτέλεσμα ιδιοτελών συμβιβασμών. Μάλιστα οι ποινικοί κώδικες πολλών χωρών όπως της Πορτογαλίας, του Περού και της Κόστα Ρίκα, συμπεριλαμβάνουν ρητά στον ορισμό της γενοκτονίας την καταστροφή πολιτικών ή κοινωνικών ομάδων. Ο γαλλικός νομικός ορισμός της γενοκτονίας είναι πολύ ευρύτερος, καθώς γενοκτονία θεωρείται κάθε σχέδιο που αποσκοπεί στο να καταστρέψει, ολικά ή εν μέρει, » κάθε ομάδα για τον προσδιορισμό της οποίας χρησιμοποιούνται οποιαδήποτε αυθαίρετα κριτήρια».   Επιπλέον ο δικαστής επικαλούνταν την απόφαση ενός Ισπανικού δικαστηρίου που είχε δικάσει το 1998 έναν από τους πλέον διαβόητους βασανιστές της Αργεντινής. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του ισπανικού δικαστηρίου, η χούντα της Αργεντινής είχε διαπράξει το «έγκλημα της γενοκτονίας». Όσο για την ομάδα που η χούντα προσπαθούσε να εξολοθρεύσει, την αποτελούσαν «εκείνοι οι πολίτες που δεν ταίριαζαν στο μοντέλο το οποίο οι καταπιεστές θεωρούσαν το πλέον κατάλληλο για τη νέα τάξη πραγμάτων που είχε εγκαθιδρυθεί στη χώρα».   Το επόμενο έτος, το 1999, ο Ισπανός δικαστής Μπαλτασαάρ Γκαρθόν, που είχε γίνει διάσημος όταν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Αουγκούστο Πινοσέτ, υποστήριξε επίσης ότι στην Αργεντινή είχε συντελεστεί γενοκτονία. Και ο Γκαρθόν προσπάθησε να ορίσει ποια ομάδα είχε μπει στο στόχαστρο. Σκοπός της χούντας, έγραψε, ήταν «να εδραιώσει μία νέα τάξη πραγμάτων, σαν αυτή που ο Χίτλερ έλπιζε να επιβάλει στη Γερμανία, στην οποία δεν υπήρχε θέση για μερικές κατηγορίες ανθρώπων » Οι άνθρωποι που δεν «χωρούσαν» στη νέα τάξη πραγμάτων ήταν «όσοι άνηκαν σε τμήματα της κοινωνίας που εμπόδιζαν την ιδεώδη διαμόρφωση του νέου έθνους της Αργεντινής».

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, απορρέουν από τη Σύμβαση για τη γενοκτονία από τον ΟΗΕ, καθώς και από τα Συντάγματα αρκετών χωρών, άλλα και από εκδικασμένες Διεθνείς υποθέσεις,  όλες οι προϋποθέσεις Διακήρυξης και αναγνώρισης γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την περίοδο 1919-1923 καθώς η Χιτλερική Γερμανία αντέγραψε πλήρως την γενοκτονική πολιτική του Μουσταφά Κεμάλ στη Μικρά Ασία και στον Πόντο.

Φυσικά δεν είναι όλα τα μεγέθη ανάλογα με αυτά της Χιτλερικής Γερμανίας. Είναι συγκρίσιμα, άλλα όχι ανάλογα. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση ως προς την κλίμακα με τα όσα έπραξαν οι Ναζί, ο Στάλιν ή ο Μάο Τσε Τουνγκ στην Κίνα, ο Κεμάλ  στη Μικρά Ασία με τα όσα συνέβησαν στη Ρουάντα το 1994 και στα εγκλήματα των κορπορατικών δικτατοριών της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1970. Υπάρχουν σαφείς διαχωρισμοί στις έννοιες της δίωξης, της γενοκτονίας και του ολοκαυτώματος. Αν δεχτούμε όμως την έννοια της γενοκτονίας όπως την ορίζουν αυτά τα δικαστήρια, ως την εσκεμμένη εξάλειψη των ομάδων που εμποδίζουν ένα πολιτικό σχέδιο, τότε η διαδικασία αυτή παίρνει μεγάλες προεκτάσεις και φτάνει μέχρι τη δική μας κοινωνία από την εφαρμογή πολιτικών και οικονομικών μέτρων τα οποία έχουν άμεσο αποτέλεσμα στον Ελληνικό λαό. Άρα αντί ο αποτυχημένος Υπουργός Παιδείας να προσπαθεί ανεπιτυχώς να διαγράψει τις ιστορικές ευθύνες, να ανησυχεί μήπως αυτός και οι όμοιοι του βρεθούν υπεύθυνοι Γενοκτονίας του Ελληνικού λαού με τις αποφάσεις και τις πολιτικές που έχουν επιβάλλει από κάποιον άξιο και άμεμπτο δικαστή όπως στην περίπτωση της Αργεντινής!

 

(Τα στοιχεία από τη  Σύμβαση του ΟΗΕ περί Γενοκτονίας, καθώς και τα εδάφια από τα Συντάγματα των χωρών άλλα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων για την περίπτωση της Αργεντινής, είναι απόσπασμα από το Πέμπτο Κεφάλαιο της «Πτώσης του Δόγματος» με τίτλο: «Γενοκτονία και Διαφθορά: Οι τρόποι με τους οποίους τα μέτρα εφαρμογής του Νεοφιλελευθερισμού επιβάλλονται στην κοινωνία».)

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s