Το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας : Τα μεταλλεία Χρυσού της Χαλκιδικής , Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥΣ (Βίντεο)

 

Απόσπασμα από το κεφάλαιο του Ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας. Το συγκεκριμένο απόσπασμα έχει να κάνει με το ξεπούλημα και τη μεθόδευση της παραχώρησης των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής και στο  βίντεο – δημιουργία του Ανοιχτού Συντονιστικού Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού παρατίθονται όλα τα λεπτομερή στοιχεία.

Δεκέμβριος του 2003. Την εποχή που χρήματα (φαινομενικά) υπήρχαν, που η χώρα κατασκεύαζε μεγάλα έργα για τους ολυμπιακούς αγώνες.

Στην Χαλκιδική ωστόσο επικρατεί αναβρασμός. Η προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία χρυσού, η ΤVX Gold είχε πτωχεύσει και έφευγε από τη χώρα. 472 εργαζόμενοι των ορυχείων, απλήρωτοι επί μήνες και μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας είχαν κλειστεί στις στοές και έκαναν απεργία πείνας. Συνάδελφοί τους διαμαρτύρονταν δυναμικά έξω από το υπουργείο οικονομικών στο κέντρο της Αθήνας. Το χρέος της εταιρείας προς τους εργαζομένους φτάνει τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Τελικά επενδυτής βρέθηκε. Ήταν η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Η εταιρεία είχε συσταθεί τρεις μέρες πριν την αγοραπωλησία, από δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ, του ομίλου Μπόμπολα. Σύντομα στο επενδυτικό σχήμα εισχωρούν ως κύριοι μέτοχοι η Άκτωρ με 35% και η καναδική μεταλλευτική εταιρεία European Goldfields, με 30%.

Η πώληση γίνεται απευθείας, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η μέθοδος που επιλέχθηκε για να περάσουν τα ορυχεία στη νέα εταιρεία ήταν η εξής: Το ελληνικό δημόσιο θα αγόραζε τα μεταλλεία από την TVX που έφευγε από τη χώρα για 11 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια μέρα θα τα πουλούσε στην «Ελληνικός Χρυσός» στην ίδια ακριβώς τιμή. Ούτε σεντς παραπάνω, ούτε σεντς παρακάτω.

«Ο πλούτος που πουλήσανε είναι δεκάξι δισεκατομμύρια και τα δώσανε τσάμπα σε μια εταιρεία που δημιουργήθηκε την προηγούμενη μέρα της μεταβίβασης με μετοχικό κεφάλαιο εξήντα χιλιάδες ευρώ», καταγγέλλει ο κ. Λάζαρος Τόσκας και επισημαίνει: «Έξι μήνες μετά την αγοραπωλησία, τα ορυχεία κοστολογήθηκαν 408 εκατομμύρια ευρώ!» Δηλαδή, Υπάρχει το ερώτημα που χρήζει άμεσης και πειστικής απάντησης: γιατί η τιμή -πώλησης στην “Ελληνικός Χρυσός” έγινε αντί τιμήματος 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έξι μήνες αργότερα η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 37(!) φορές παραπάνω; Επίσης, γιατί έγινε μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, όπως προβλέπεται για όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις;

Βεβαίως όπως φαίνεται καταφανέστατα οι υποφαινόμενοι ντόπιοι τσιφλικάδες (Μπόμπολας, Κούτρας κλπ) είναι οι κύριοι παίκτες στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύμβαση ορίζεται ρητά ότι το ελληνικό δημόσιο δεν κατοχύρωσε δικαιώματα επί του εξορυσσοµένου μεταλλεύματος.

Στις 28 Ιανουαρίου 2004 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόμος 3220/2004, με τον οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταβίβασης των ορυχείων Χαλκιδικής από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”. Μεταξύ άλλων, στην εταιρεία το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε: 2.500 στρέμματα γης, 40.000 τ.µ. βιομηχανικών κτιρίων και γραφείων, μεταλλεία έκτασης 317.000 στρεµµάτων (σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν βεβαιωμένα μεταλλεύματα αξίας 22 δισεκατομμυρίων ευρώ), 11.000 τ.µ. αστικά οικόπεδα, 310 κατοικίες στο Στρατώνι, 2 πλήρη συγκροτήματα ελαιοτριβής και εµπλουτισµού, Μηχανολογικός εξοπλισμός, Ειδικός εξοπλισμός εξορύξεων, Stock 270.000 τόνων συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη (περίπου 250.000 ουγγιές χρυσού). Όλα αυτά επαναλαμβάνω τονίζοντας βάση του πιστοποιητικού ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή λίγους μήνες μετά, «το σύνολο (συμπεριλαμβανομένου του πωληθέντος αποθέματος) μεταβιβάστηκε στην εταιρεία αντί ποσού ευρώ 11.000.000». (Το επαναλαμβάνω για να το χωνέψω!)

Αρχικά στην εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” συμμετείχε η “Paneuropean Goldfields” με ποσοστό 65% και η εταιρία “ΑΚΤΩΡ” μόνο με 35%, ενώ σήμερα η “Paneuropean Goldfields” έχει στην κατοχή της το 95% των μετοχών της εταιρείας. Η εταιρία “Paneuropean Goldfields” έχει μετόχους τον κ. Frank Timic με ποσοστό 18%, ενώ το υπόλοιπο 82% ανήκει στους εξής μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους: Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morley Fund Management και άλλους μικρομετόχους.

Ο «κύριος» Frank Timic είναι καταδικασμένος για εμπορία ναρκωτικών ενώ βέβαια το 82% των μετοχών ανήκει μέσω των Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morley Fund Management κλπ στην οικογένεια Rothschild! Άλλη μια φορά αυτοί που σφαγίασαν τους λαούς της Ευρώπης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση και τον οικονομικό, σωματικό και πνευματικό εξανδραποδισμό της φυλής μας.

Τονίζω ότι ο Martyn Konig, πρόεδρος της Paneuropean Goldfields, διετέλεσε επί 15 συναπτά έτη πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rothschild and Sons Ltd και παράλληλα υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs!

Στις 17 Ιουνίου 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γίνεται «πρώην» Υπουργός Οικονομικών, αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Κατά «σύμπτωση» στις 26 Ιουλίου του 2011 ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που δεν υπέγραφε με τίποτα η προκάτοχός του, Μπιρµπίλη) που κατέθεσε η “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.” και αφορά στη μεταλλευτική περιοχή των 317.000 στρεμμάτων της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της με τη σύμβαση που υπεγράφη με το ελληνικό δημόσιο το Δεκέμβριο του 2003 και κυρώθηκε από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2004.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s