Απόσπασμα από το όγδοο κεφάλαιο : ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Απόσπασμα από το όγδοο κεφάλαιο με τίτλο : ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, όπου λόγω όγκου αναφέρονται κάποια κραυγαλέα παραδείγματα που οδήγησαν στην παράδοση έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου υποδομών της πατρίδας και αναλύονται οι προσπάθειες απαξίωσης των υποδομών. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται γενικά η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία:

»   Παρότι υπήρχαν και Έλληνες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός περί Αμυντικής Βιομηχανίας δεν έφτασαν ποτέ στην οργάνωση και εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών στα πρότυπα του μέλλοντος που διαμορφωνόταν. Δεν αφουγκράστηκαν σε καμία περίπτωση τα νέα παγκόσμια δεδομένα της ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας και αφέθηκαν να απαξιωθούν αμυντικές Ελληνικές Εταιρίες που θα μπορούσαν να είναι ατμομηχανές της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και να γίνουν περιφερειακά μεγαθήρια.

Ενώ δηλαδή το Ελληνικό πολιτικό σύστημα γνώριζε ποιες θα ήταν οι συνιστώσες στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας για το εγγύς και όχι μόνο μέλλον, όλοι οι θιασώτες του συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια.

Ενώ η Ελλάδα έχει ξοδέψει από τα μεγαλύτερα ποσά για τον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας παγκοσμίως, αντί να καταστεί η χώρα σαν περιφερειακή υπερδύναμη όπως θα ήταν το φυσιολογικό, δηλαδή ένα τοπικό περιφερειακό «Ισραήλ», η υπεραξία που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο ήταν μηδαμινή. Οι κύριες αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την παραδοχή είναι:

Ποτέ δεν επιλέχτηκαν αμυντικά συστήματα που να ταιριάζουν με τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, άλλα ανάλογα το ποσό της μίζας που άφηναν και το πόσο επωφελούνται οι Στρατιωτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ από αυτές τις επιλογές!

Σχεδόν ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκαν τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα από αυτές τις παραγγελίες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μια από τις μεγαλύτερες προμήθειες, κραυγαλέα σκάνδαλα της δεκαετίας 2000-2010, η αγορά των ελικοπτέρων ΝΗ-90. Ήταν τόση η πρεμούρα του ΥΕΘΑ να υπογράψει την άθλια σύμβαση ώστε εκείνο που φρόντισε πρώτα ήταν να δοθεί «χοντρή» προκαταβολή στην πωλήτρια Εταιρεία. Για ένα υλικό άγνωστο, (γουρούνι στο σακί). Η Ελληνική συμμετοχή στο γιγαντιαίο πρόγραμμα των 720 εκατομμυρίων ευρώ περιορίσθηκε στο 1,19%. Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την ίδια σύμβαση δόθηκαν σε «φιλαράκια», ενώ όσο γράφονται αυτές οι γραμμές ακόμα δεν έχουμε παραλάβει τα ελικόπτερα παρότι έχουμε αποπληρώσει σχεδόν ολόκληρο το ποσό.

Οι διοικήσεις των Αμυντικών Βιομηχανιών αντί να αναθέτονται σε έμπειρους τεχνοκράτες παραδίδονται, κατά κανόνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε χέρια ανεύθυνων, ανεπαρκών, άσχετων και ενίοτε απατεώνων. Ακόμα και πρόσφατα σημειώνουν τα εξής τραγικά: Ο «σπουδαίος» Υπουργός Άμυνας Ε. Μεϊμαράκης διόρισε στην ΕΑΒ ως Πρόεδρο, διευθυντή φροντιστηρίου, κομματάρχη του, τον οποίο διατήρησε ο κ. Ε. Βενιζέλος και ο κ. Παναγιωτόπουλος! Μόλις προσφάτως αντικαταστάθηκε… Σήμερα, και τώρα, ο «φιλόπατρις» Ε. Βενιζέλος μετακινεί από την τρεκλίζουσα ΕΛΒΟ τον φίλο του Πρόεδρο, εξαίρετο κύριο αλλά παντελώς άσχετο, και τον τοποθετεί Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ!

Θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε κάθε Αμυντική Βιομηχανία ξεχωριστά γιατί κάθε μία έχει τις ιδιαιτερότητές της και τη δυναμική της. Παράλληλα, θα εστιάσω αυτό που θεωρώ σημαντικό-λόγω της ενασχόλησης μου με την Αμυντική Βιομηχανία- και αυτό είναι οι δυνατότητες της κάθε επιχείρησης, άρα σε ποιό επίπεδο θα μπορούσε να είναι, και θα αναλύσω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s