Απόσπασμα από το δωδέκατο κεφάλαιο: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Απόσπασμα από το δωδέκατο κεφάλαιο με τίτλο: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ:

Από τις πρώτες ενέργειες που θα κάνει η πατριωτική κυβέρνηση είναι ο άμεσος και ενδελεχής λογιστικός έλεγχος   του χρέους από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό εντός και εκτός της Ελλάδας. Από τον έλεγχο αυτό θα διαπιστώσουμε τι χρωστάμε και σε ποιούς. Το διεθνές χρηματοπιστωτικό-τοκογλυφικό- σύστημα τρέμοντας μήπως κάποιος ανεξέλεγκτος πολιτικός προβεί σε τέτοιες ενέργειες που ουσιαστικά θα ακύρωνε όλον τον σχεδιασμό και θα δημιουργούσε συνθήκες ντόμινο που θα απειλούσε με καταστροφή όλο το σύστημα, επέβαλε με τη γνωστή πλέον πολιτική βουντού και την πλήρη λειτουργία της πολιτικής των λεσχών την απόδραση της κυβέρνησης Καραμανλή και την επιβολή της κυβέρνησης ΓΑΠ (Γεώργιου ή Γιωργάκη Παπανδρέου) που διασφαλίστηκε το συμφέρον του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και καταστροφή της χώρας και η συνέχεια ενός προς ενός των κρατών του νότου της Ευρώπης.

Ο Διεθνής Λογιστικός Έλεγχος από απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό, θα φέρει στην επιφάνεια και θα αναλύσει μία προς μία, όλες τις συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου όπου θα αναλυθούν τα οικονομικά και θα φανεί η πορεία του χρήματος. Από το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου, θα φανεί πιο είναι το πραγματικό χρέος της χώρας, άλλα κυρίως θα αποδειχθεί το επαχθές και επονείδιστο χρέος.

Το απεχθές χρέος αναφέρεται λοιπόν σε χώρες που κυβερνώνται από αυταρχικά παράνομα καθεστώτα, κυβερνήσεις λοιπόν με μη δημοκρατική νομιμοποίηση, με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που κατακλέβοντας το κράτος, διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες τράπεζες. Κύρια λοιπόν προϋπόθεση για την ύπαρξη του απεχθούς χρέους είναι η ύπαρξη μιας μη νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, κάτι που η χώρα έχει να το βιώσει από το 1974. Μια δεύτερη προϋπόθεση είναι η χρήση των δανείων της χώρας για προσωπικούς σκοπούς.

Παράλληλα με τον όρο απεχθές χρέος, χρησιμοποιήθηκε και ένας άλλος όρος, το «επονείδιστο χρέος», το λεγόμενο αξιοκατάκριτο ή αισχρό χρέος. Και οι δύο όροι θεωρούνται από πολλούς ως συνώνυμοι, αποδίδοντας την έννοια του αγγλικού όρου Odious dept. Το ελληνικό όμως λεξιλόγιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ακριβές. Έτσι, κατ’ άλλους οι δυο αυτοί όροι διαφέρουν σε κάποιο βαθμό, άσχετα αν καταλήγουν στο ίδιο σημείο.

Πράγματι, το αξιοκατάκριτο ή αισχρό χρέος (επονείδιστο) λόγω πολλών απαράδεκτων όρων που διέπουν την όποια σχετική με δημόσιο χρέος σύμβαση, δεν είναι απαραίτητα και παράνομο χρέος (απεχθές) ούτε καταλήγει στις τσέπες διεφθαρμένων πολιτικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δεύτερη προσέγγιση, επονείδιστο θεωρείται το χρέος, το οποίο προκύπτει από όρους υπερβολικούς, ληστρικούς, όντας λοιπόν το προϊόν μιας λεοντείου συμφωνίας. Αυτή εισάγει λόγου χάρη υψηλά επιτόκια, μικρούς χρόνους αποπληρωμής και γενικά όρους με δυσμενέστατες επιπτώσεις στο δανειζόμενο κράτος, μέσω Μνημονίων και διαφόρων συμβάσεων, δεν είναι όμως προϊόν μη νόμιμων κυβερνήσεων.

Ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τον παραπάνω συλλογισμό του καθηγητή Μαρδά είναι το εξής:

Τον Αύγουστο του 2012 η Deutsche Bank στέλνει επιστολή στο υπουργείο οικονομικών σχετικά με την πληρωμή των τόκων (!) ενός ομολόγου που κατέχει. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που ομολογιούχοι, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΝΠΔΔ έχουν καταστραφεί, η Γερμανική τράπεζα παραμένει αλώβητη, όπως και το χρέος της Ελλάδας προς αυτή. Μα πως προέκυψε το συγκεκριμένο “ανέγγιχτο” ομόλογο; Εδώ ακριβώς είναι η εξήγηση της κατάρρευσης και η δολιότητα της υπερχρέωσης. Το συγκεκριμένο ομόλογο της Deutsche Bank, είναι δάνειο της κυβέρνησης Σημίτη το 1997. Με ημερομηνία λήξης το 2017, μετά από 20 χρόνια δηλαδή. Η κυβέρνηση Σημίτη λοιπόν, πήρε ένα χρηματικό ποσό από την Γερμανική τράπεζα το οποίο διαχειρίστηκε στο ακέραιο, αλλά “χρέωσε” την αποπληρωμή του στην επόμενη γενιά.

Τι έγινε αυτό το δάνειο;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s