Απόσπασμα από το δεύτερο κεφάλαιο: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Απόσπασμα από το δεύτερο κεφάλαιο : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, και συγκεκριμένα από την προσπάθεια του Νέλσον Μαντέλα να διαπραγματευτεί το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει στον λαό του.

«Αυτό που συνέβη στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διδάσκεται σε κάθε λαό και σε κάθε ηγέτη που αγωνίζεται για την ελευθερία κάποιας χώρας για να ξέρει τι πρέπει να αντιμετωπίσει! Αυτό που έγινε συγκεκριμένα ήταν ότι το Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο παγιδεύτηκε σε ένα είδος ιστού,υφασμένο από μυστηριώδεις κανόνες και ρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στο να περιχαρακώσουν και να περιορίσουν την εξουσία των εκλεγμένων ηγετών. Ενώ ο ιστός τύλιγε τη χώρα, ελάχιστοι το πρόσεξαν. Όταν όμως η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση ανήλθε στην εξουσία και προσπάθησε να κινηθεί ελεύθερα, προσφέροντας στο λαό τα απτά οφέλη της απελευθέρωσης που προσδοκούσαν και για τα οποία την είχαν ψηφίσει, τα νήματα του ιστού την περιέσφιξαν και ανακάλυψε ότι οι εξουσίες της ήταν περιορισμένες.

Όταν η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να υλοποιήσει τα οράματα του «Χάρτη της ελευθερίας» ανακάλυψε ότι η πραγματική εξουσία ήταν στα χέρια άλλων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πάτρικ Μποντ που εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος του Νέλσον Μαντέλα: «Πήραμε το κράτος άλλα που είναι η εξουσία;»

Ξεκίνησαν την αναδιανομή της γης άλλα στάθηκε αδύνατο καθώς την τελευταία στιγμή οι διαπραγματευτές αποδέχτηκαν ένα άρθρο στο νέο σύνταγμα που προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την αγροτική μεταρρύθμιση.

Προσπάθησαν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανέργους. Δεν τα κατάφεραν καθώς εκατοντάδες εργοστάσια ήταν έτοιμα να κλείσουν επειδή το Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο είχε υπογράψει τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (τον προάγγελο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), η οποία απαγόρευε την κρατική επιδότηση των βιομηχανιών.

Ήθελαν να εξασφαλίσουν τη διανομή δωρεάν φαρμάκων για την καταπολέμηση του AIDS στις πόλεις για μη λευκούς, όπου η ασθένεια εξαπλωνόταν με τρομακτική ταχύτητα. Μια τέτοια απόφαση παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας τα οποία προστάτευε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, όπου είχε προσχωρήσει η Νότιος Αφρική χωρίς να γίνει δημόσιος διάλογος.

Χρειάζονταν χρήματα για να ανεγείρουν περισσότερες και καλύτερες κατοικίες για τους φτωχούς και για να ηλεκτροδοτήσουν δωρεάν τις πόλεις για μη λευκούς. Δεν καταστεί δυνατόν γιατί ο προϋπολογισμός ροκανίζονταν από το τεράστιο χρέος που σιωπηλά είχε κληροδοτηθεί από το προηγούμενο καθεστώς του Απαρτχάϊντ.

Ήθελαν να τυπώσουν περισσότερο χρήμα σε κυκλοφορία. Δεν έγινε ούτε αυτό πραγματικότητα γιατί χρειάζονταν τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας που διευθυνόταν από τον ίδιο άνθρωπο που διεύθυνε και επί Απαρτχάϊντ.

Ήθελαν δωρεάν ύδρευση για όλους. Αδύνατον. Η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω της πολυάριθμης ομάδας οικονομολόγων, ερευνητών και εκπαιδευτών που είχε στείλει στη χώρα, είχε μετατρέψει σε κανόνα τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις κοινωφελείς υπηρεσίες.

Ήθελαν να επιβάλλουν ελέγχους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες προκειμένου να προστατέψουν το νόμισμα της χώρας από την κερδοσκοπία. Μια τέτοια απόφαση παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας (ύψους 850 εκ. δολαρίων) με το ΔΝΤ, η οποία συμπτωματικά είχε υπογραφεί λίγο πριν από τις εκλογές.

Ήθελαν να αυξήσουν τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα που υπήρχε επί του καθεστώτος, άλλα η συμφωνία με το ΔΝΤ προέβλεπε συγκράτηση μισθών.

Εννοείται πως δεν έπρεπε καν να διανοηθούν να παρακάμψουν και να αψηφήσουν αυτούς τους περιορισμούς, επειδή η οποιαδήποτε αλλαγή θα θεωρούνταν απόδειξη επικίνδυνης πολιτικής και εθνικής αφερεγγυότητας, έλλειψη αφοσίωσης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του νομίσματος, στη διακοπή της χορήγησης βοήθειας και στη φυγή των κεφαλαίων.

Συμπέρασμα η Νότια Αφρική ήταν ελεύθερη άλλα ταυτόχρονα δέσμια. Όλοι αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί με τα ακατάληπτα ακρωνύμια   δεν ήταν παρά διαφορετικά νήματα του ιστού που ακινητοποιούσε τη νέα κυβέρνηση.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s