Απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο : «Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ»

«Ο Μπρούνο παραδέχτηκε ότι είναι τρομακτικό να προκαλείται ή να επιτείνεται μια σοβαρή οικονομική κατάρρευση όπου είναι δυνατόν το κράτος να μη μπορεί να πληρώνει μισθούς, (οι δημόσιες υποδομές θα καταρρεύσουν), όμως ως πιστός μαθητής της σχολής του Σικάγο, παρότρυνε το ακροατήριο να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση καταστροφής ως το πρώτο στάδιο δημιουργίας: « Πράγματι, καθώς μία κρίση βαθαίνει, το κράτος συρρικνώνεται σταδιακά. Αυτή η εξέλιξη έχει ένα θετικό αποτέλεσμα: Όταν αρχίζουν οι μεταρρυθμίσεις, οι ομάδες που αντιδρούν θα έχουν αποδυναμωθεί. Επίσης το σύστημα θα προτιμήσει και θα παρέχει στήριξη σε ηγέτη που θα προτιμήσει μακροπρόθεσμη λύση υποστήριξης για τις μεταρρυθμίσεις.

Εν κατακλείδι, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενός θεσμού που είχε δημιουργηθεί με τα χρήματα των φορολογουμένων εκατόν εβδομήντα οκτώ χωρών (1995) με αποστολή να βοηθάει στην ανοικοδόμηση και να στηρίζει και να ενισχύει τις αδύναμες οικονομίες, υποστήριζε ότι τα κράτη έπρεπε να χρεοκοπούν χάριν των ευκαιριών που θα δημιουργούνταν όταν θα ξαναχτίζονταν από τα ερείπια.

Μια άλλη πραγματικότητα της λειτουργίας των κρίσεων, είναι οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη λειτουργία και ανάπτυξη των εταιρειών. Ο Τζέφρυ Γκάρντέν υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, είχε προβλέψει ότι όταν το ΔΝΤ θα ολοκλήρωνε το έργο του, «θα υπήρχε μία διαφορετική Ασία. Μία Ασία που οι Αμερικάνικες εταιρείες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διείσδυση, πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση» (Σ.Σ: πρόκειται για την περίοδο της κρίσης στη Ν.Α. Ασία τη δεκαετία του ’90). Αυτό ακριβώς έγινε! Μέσα σε δύο χρόνια η όψη του μεγαλύτερου μέρους της Ασίας είχε αλλάξει ολοσχερώς, με εκατοντάδες τοπικές εταιρείες να αντικαθίστανται από πολυεθνικούς γίγαντες. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε από τους New York Times «το μεγαλύτερο ξεπούλημα χρεοκοπημένων εταιρειών» και από το Business Week «Παζάρι επιχειρήσεων». Στην πραγματικότητα, ήταν μια προαναγγελία του μέλλοντος από τον καλπάζοντα καπιταλισμό της καταστροφής, που θα γινόταν ο κανόνας της αγοράς από την 11 Σεπτεμβρίου 2001 και μετά. Οι ξένες εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν μία οικονομική κρίση και εφόρμησαν στην Ασία. Δεν πήγαν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις και να ανταγωνιστούν, άλλα για να υφαρπάξουν τις εγκαταστάσεις, το εργατικό δυναμικό, την πελατειακή βάση και την αξία του εμπορικού σήματος που για δεκαετίες οικοδομούσαν οι νοτιοκορεατικές εταιρείες, διαμελίζοντας τες, μειώνοντας το μέγεθός τους, ή κλείνοντας τες σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό για τα προϊόντα που εισήγαγαν οι ίδιες.»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s